ELDucation

SOFIA

Filosoferen zit in de lift! Dat merken we in secundaire scholen, in de warmte van ons filosofisch avonturenkamp en in tal van toffe initiatieven. Heel wat ouders en kinderen zeggen daarna ‘konden we dat thuis ook maar doen!’. Vanaf nu kan dat: met het filosofisch gezelschapsspel Sofia!

Waarom zou je leren filosoferen? Wij vroegen het aan kleine en grote filosofen, aan kinderen, dromers, ingenieurs en grote mensen. Een onvolledige lijst goede redenen:

  1. Het is ten eerste echt plezant! (maar wie meer goede redenen nodig heeft, mag zeker verder lezen)
  2. Je krijgt een hoop denkgereedschappen mee. Zo leer je op een diepere manier naar jezelf, anderen en de wereld kijken. Je leert je gedachten helder formuleren, actief luisteren, je mening grondig onderbouwen, feedback geven én aanvaarden, je kan drogredenen herkennen (heel handig in een Facebooktijdperk), je leert correcte afleidingen en veralgemeningen maken, je oefent in het innemen van alternatieve standpunten (niet te verwarren met alternative facts) en je leert vooral doorvragen: hoe kunnen we dat zeker weten? Is dat nu altijd zo? Of kunnen we een tegenvoorbeeld vinden? Zowel je taalvaardigheid als je denkvaardigheden worden enorm aangesproken tijdens het filosoferen.
  3. Je ontwikkelt attitudes zoals verwondering, bedachtzaamheid, respectvol luisteren, respect tonen, je oefent in openheid, leert jezelf en het filosofisch onderzoek sturen, je oefent in ongemaksdulding en verwerft gaandeweg ware wankelmoed.
  4. Kinderen en jongeren die regelmatig filosoferen, doen het op school beter voor taal en wiskunde. Bovenstaande denkvaardigheden en attitudes vind je ook in de eindtermen van het basis-en secundair onderwijs terug. Bovendien geven jongeren aan dat ze een sterk netwerk ontwikkelen. Er ontstaat een nieuw soort verbondenheid als je diepgaand met elkaar in gesprek gaat.

Met SOFIA brengen wij bovenstaand geluk naar je huiskamer, je klas, je leefgroep of je jeugdbeweging. Want je kan het overal spelen! We verklappen alvast de leukste rondes uit het spel.

De rondes


Ronde1

Ronde 1 tot 3

Kwartet

In de eerste ronde speel je een kwartetspel en maak je kennis met enkele fantastische filosofen: denkers uit de Oudheid (zoals Socrates of Pythagoras. Zo weet je ineens dat die laatste nog meer te vertellen heeft dan de stelling die je bij wiskunde al tegen kwam!), maar je ontmoet eveneens hedendaagse denkers. Susan Neiman bijvoorbeeld was de hoffilosofe van Barack Obama en draagt een filosofie van hoop uit. We belichten Arabische filosofen en nog vele andere inspirerende denkers! Door kwartetten te verzamelen, kom je alles van hen te weten.

In een tweede ronde oefen je met de belangrijkste leuze van de filosofen. We zetten er een hilarisch korte tijd op zodat je zeker buiten adem bent nadien!

In de derde ronde probeer je zoveel mogelijk leuzen van filosofen uit te beelden. Ja hoor, oefen je al maar in het uitbeelden van ‘God is dood’. Haha!

Ronde4

Ronde 4 tot 6

Filosofische vragen

Neem je pen ter hand want in de vierde ronde teken je zoveel mogelijk filosofische vragen. Hoe teken je de boeiende vraag ‘wat is geluk?’; ‘wat is vriendschap?; wat is rijkdom? Of ‘wat is echt?’. Wie raadt wat jij tekent voordat de zandloper leeg is? Wie scoort de punten?

Schraap je keel, masseer je taalvaardigheid en probeer in ronde vijf een ganse minuut te praten over een bepaalde filosofische vraag, zoals ‘wat is kunst?’. Je mag daarbij volgende verboden woorden niet gebruiken: euh, schoonheid, schilderij. Spannend!

In de zesde ronde, kan je eindelijk van het langverwachte échte filosofische gesprek genieten. Alle voorgaande rondes inspireren je om er iets zeer boeiend van te maken. Je trekt een vraag (maar wij vermoeden al dat mensen er stiekem zelf eentje kiezen die ze leuk vinden. Helemaal terecht!) en gaat samen met alle deelnemers in gesprek. Om het écht filosofisch te maken voorzien we houvast en bepaalde rollen in dat gesprek. Geef toe, je wilt er nu toch al meteen invliegen, he?


Terug